Top 10 Verdens største selskaber målt på kursværdi

Lister over verdens største virksomheder kan opgøres på mange måder.

Det kan være antallet af ansatte, omsætningen, indtjeningen eller den aktuelle samlede kursværdi.

Her ses top 10 listen over verdens mest værdifulde selskaber målt på den aktuelle børsværdi (market cap) per februar 2024.

Microsoft er nu verdens mest værdifulde selskab målt på børsværdi

Øverst på top 10 af verdens mest værdifulde virksomheder finder vi amerikanske Microsoft, der i de seneste måneder har rundet en børsværdi på 3.000 milliarder dollar og dermed har overhalet Apple. De seneste måneders kursstigninger skyldes aktionærernes fortsatte tillid til det firma, som Bill Gates oprindeligt stiftede, og som nu er kendt for styresystemer, Office pakker og i stigende grad også salg af cloud-løsninger og AI-løsninger. Ejerandelen i firmaet bag ChatGPT har boostet aktionærernes efterspørgsel på Microsoft som en af fremtidens virksomheden inden for AI, så den aktuelle børsværdi nu er på svimlende 21.616 milliarder kroner.

Nummer 2 på listen er Apple, der blev grundlagt af Steve Jobs, er nu mere end 19.000 milliarder danske kroner værdi, hvis man spørger fondsbørsen.

Nummer tre på listen er den saudiarabiske oliegigant Saudi Aramco. Det er samtidig det ene af blot to selskaber på listen, der ikke er fra USA.

Øvrige selskaber på listen er Meta Platforms, der står bag Facebook og Instagram samt Alphabet, der er moderselskabet fro blandt andet Google.

Plads nummer 5 indtages af e-handelsfirmaet Amazon, mens også Warren Buffetts investeringsselskab Berkshire Hathaway er blandt aktionærernes foretrukne investeringer.

Ny kursrekord for Novo Nordisk

Efter en massiv kursstigning på mere end 8 procent torsdag den 7. marts 2024, steg Novo Nordisk til sin hidtil højeste værdi nogensinde.

Værdierne af aktierne i Novo Nordisk steg i løbet af dagen med over 319 milliarder kroner. Derved rundede det danske medicinalselskab en samlet markedsværdi på over 3.100 milliarder danske kroner for de børsnoterede B-aktier.

Novo Nordisk rykker dermed to pladser frem til nummer 12 på listen over verdens mest værdifulde selskaber målt på aktuel børsværdi.

Udviklingen for Novo Nordisk er en stor kontrast til transportgiganten A.P. Møller-Mærsk A/S, der har haft en elendig start på aktieåret 2024.

Top 10 selskaber market cap

FIRMABØRSVÆRDI (MARKET CAP) I MIO. KR.LANDSEKTOR
Microsoft21.616USATech
Apple20.177USATech
Saudi Aramco13.707Saudi ArabienEnergi
Alphabet12.856USATech
Amazon12.536USATech / Retail
NVIDIA12.223USATech
Meta Platforms8.255USATech
Berkshire Hathaway5.971USAInvestering
Eli Lilly4.857USAMedico
TSMC4.774TaiwanTech