En aften på Bouillon i Aarhus

Hypen har været stor, og forventninger var tilsvarende store, da vi for første gang skulle spiste på restaurant Bouillon.

Fra Paris til København til Aarhus

Konceptet og navnet er ligesom hele idéen fløjet ind fra Byernes By.

En bouillon er en særlig type restauration, som opstod omkring slutningen af 1800-tallet som en protest mod, at dejlige spiseoplevelser var forbeholdt folk med mange penge.

Her blev kongstanken for les bouillons de Paris, at enhver skulle kunne spise god mad til billige priser i smukke lokaler. Ikke overraskende blev det en succes, for gæsterne elskede det.

Dette grundprincip har restauranten hjemtaget fra Paris og gjort til sit eget. Initiativtageren er Torben Klitbo, der i slutningen af 1990’erne stod i køkkenet under Le Lido på Champs-Élysées og skrællede løg hele dagen.

I første halvdel af 2023 boede Torben Klitbo igen i Paris, hvor han fik idéen til Bouillon.

Kæmpe succes i hovedstaden

Målet var at bringe den franske stemning helt ind i danskernes hjerter.

I København har kædens første restaurant været et tilløbstykke af de sjældne, hvor de lave priser tiltrækker hundredvis af gæster hver dag. Mange går endda forgæves, når de vil bestille bord.

Nu er Bouillon så kommet til Aarhus.

Fredag den 5. april slog Bouillon dørene op for gæster i lokalerne på Europaplads 2, som tidligere har huset Café A og Dalle Valle.

Alene de første tre måneder havde 12.500 personer booket bord, så meget tegner til en succes også i Jylland.

En aften på Bouillon

Vi ankom en søndag i april, og vi ankom præcis kl. 19:00. Det er der flere grunde til, først og fremmest, at vi altid søger at møde rettidigt frem til alle aftaler, også spiseoplevelser.

Den anden er lavpraktisk af karakter, for man har kun bordet frem til kl. 20:45.

Kommer man for sent er bordet enten afsat til anden side eller man får reduceret i den tid, man har til at spise i.

Det er konceptets vilkår, at der skal mange gæster igennem hver dag, og det har ikke afskrækket folk.

Mange andre havde nemlig fået samme ide. Lokalerne var fyldt helt op, og man sidder tæt.

Overskueligt menukort

Restaurantens menukort er overskueligt med klassiske franske retter, og især på prisen skiller man sig ud.

Her er forretter i prislejet 19-47 kroner, hovedretter til 79-124 kroner og desserter til 28-39 kroner.

Vælger man menukortets billigste sammensætning af forret, hovedret og dessert får man cremet tomatsuppe, rødbedetatar med pommes frites samt chokolademousse til samlet 126 kroner. For alle tre retter. Det tilbud er der ikke mange madsteder, der gør dem efter.

Med de inflationsramte fødevarepriser er det nærmest vanskeligt selv at købe ind til de priser, som retterne serveres til.

På menuen finder man også rørt tatar, løgsuppe, steak frites, franske oste og klassiske desserter som chokolademousse og creme brulé. Lige præcis sidstnævnte havde medspiserne sat næsen op efter, men da vi bestilte var den nedslående besked, at den dessert var udsolgt.

Ærlig mad til ærlige priser

Vi valgte en velsmagende løgsuppe til forret samt en meget lækker rilette af bagt og varmrøget laks.

Hovedretten var henholdsvis steak frites, skindstegt bars med ratatouille og braiseret gris med cremet kartoffelgratin.

Anretningen af sidstnævnte vinder ingen priser, men velsmagen kunne man ikke sætte en finger på.

Grisen var så mør, at man næsten kunne skære den over med luftmodstanden på dens vej fra tallerken til mund.

Steak frites blev serveret med fritter, kryddersmør samt et glas med pakker af ketchup og mayonnaise.

Her savnede denne medspiser helt klart muligheden for at tilkøbe en bearnaisesauce, der i den grad ville have løftet hele retten.

Dessert med dåseferskner

Desserten var som sagt decimeret, da der var udsolgt af den efterspurgte creme brulee.

I stedet fik vi den klassiske Peach Melba, hvor en enkelt kugle velsmagende vaniljeis gjorde sig til oven på en coulis af hindbær og med tre små stykker syltet fersken.

Sidstnævnte kom helt sikkert direkte fra en konservesdåse, og her kunne man overveje selv at sylte en frisk fersken.

Det ville ikke være dyrt, da stykkerne var så små, at en enkelt fersken ville række til adskillige dessert-serveringer.

Billige drikkevarer

For restauranter er det ofte gynger og karusseller. Sælger man maden billigt, må det tabte indhentes på drikkevarerne.

Både på vin og sodavand er avancen på mange restauranter tårnhøj.

Med det prisbillige menukort kunne man let forvente, at der så skulle tage ved med drikkevarerne, men her adskiller Bouillon sig absolut positivt.

En halv liter vand med brus koster 13 kroner, en halv liter Coca Cola 33 kroner og en halv liter citronade 37 kroner.

En halv liter Tuborg Classic fås til 47 kroner, og sammenligner man med de nærliggende cafeer ved Aarhus Å, så er der tale om foræringspriser.

Hvor Bouillon tager 17 kroner for 0,25 liter Coca Cola er prisen for samme mængde på et bøfhus næsten tre gange så høj med 49 kroner.

Det hele serveres i øvrigt ved bordet i glaskarafler, og derved sparer restauranten det logistiske besvær med at modtage og returnere en hel masse pantflasker.

Mysteriet om den tomme brødbakke … og en bedømmelse

En aften på Bouillon i Aarhus bød på glimrende mad, især til prisen. Den samlede pris for tre retter til tre personer med sodavand og citronade blev på 638 kroner i alt.

Løgsuppen var velsmagende, og bøffen fint stegt og velsmagende.

Særligt til prisen er der tale om et fund i nutidens landskab af restauranter, men uden fodfejl var det bestemt ikke.

Blandt andet spiste vi hurtigt det i øvrigt velsmagende stykke surdejsbrød, der var i brødkurven.

Den stod dermed gabende tom, og det samme gjorde sig gældende for parret ved bordet ved siden af vores.

Her kom en tjener hurtigt ned til nabobordet og spurgte: “I skal da vist have lidt mere brød”, og det fik de.

Vores bord, der kun var omtrent 30 centimeter ved siden af med lige så tom en brødkurv, fik hverken tilbuddet eller mere brød.

Det er en lidt ujævn oplevelse, at der gøres forskel på folk.

Nuvel, det er formentlig kun opstartsvanskeligheder, og sammenlagt var det fodfejl i den lave ende af skalaen.

Forretterne var fine, hovedretterne generelt velsmagende, og desserten forfriskende, til trods for at sidstnævnte blev serveret i varme tallerkener, der øjensynligt lige var taget ud af en opvaskemaskine.

Generelt var besøget en positiv oplevelse, og hele konceptet skal vurderes på sammenhængen mellem madens kvalitet og prisen.

Afpasser man sine forventninger, så venter der en god og især prisbillig spiseoplevelse, der nok skal trække aarhusianere til.

Selv har redaktionen allerede planer om et genbesøg.

Fakta om restauranten
Restaurant Bouillon Aarhus
Europaplads 2, st.
8000 Aarhus C
Web: restaurantbouillon.dk