IBM er noteret på den amerikanske fondsbørs New York Stock Exchange med i dag over 370.000 aktionærer.
På grund af størrelsen og det blå logo er IBM kendt som Big Blue.
Tabuleringsvirksomheden
Virksomheden blev grundlagt i 1888 under navnet Herman Hollerith and the Tabulating Machine Company.
Den 16. juni 1911 blev virksomheden omdannet til et aktieselskab under navnet Computing Tabulating Recording Corporation (CTR).
Navnet International Business Machines (IBM) blev skabt i 1924. Det var ikke mindst Thomas J. Watson Sr., der som administrerende direktør for CRT fra 1915 stod i spidsen for selskabet og udviklingen af IBM.
Han fokuserede både på medarbejderne og på innovationskraften i virksomheden gennem forskning.
“We are going to do research work, but are we just going to search for something? No, we are going to find something,” er Thomas Watson Sr. således citeret for.
Fokus på hulkort og computere
Oprindeligt fremstillede selskabet både tidsstyringssystemer, vægte, automatiske kødskærere og hulkortudstyr, hvor sidstnævnte blev virksomhedens primære fokus.
Det var Thomas J. Watson, Jr., der i årene efter Anden Verdenskrig – trods hård intern modstand – satsede på udvikling af computere.
Den 29. april 1952 lancerede IBM sin første kommercielle computer, IBM 701, beregnet på videnskabelig anvendelse.
En mindre model kaldet IBM 650 blev rettet mod erhvervslivet, og IBM dominerede computerindustrien de næste 30 år, ikke mindst inden for mainframe-computere.
I 1964 lancerede man IBM System/360, der var verdens første kommercielle serie af datamater med egne programmer.
ANNONCE
Den første PC
IBM lancerede den første succesfulde PC i 1981, hvis design og arkitektur blev industristandard.
Tilsynekomsten af nye og billigere kopi-produkter udhulede dog IBMs førerposition, og årsregnskabet for 1992 endte med et underskud på knap 5 milliarder dollar.
Tidligere producerede IBM også et bredt udvalg af grundkomponenter, såsom harddiske, men i dag genereres virksomhedens primære indtægt ved konsulentarbejde.
PC-divisionen hos IBM blev således solgt til kinesiske Lenovo i maj 2005, og halvdelen af printer-divisionen blev efterfølgende solgt til Ricoh.
Store milepæle
IBM har i tidens løb sat betydelige teknologiske aftryk i verden.
Ikke blot var IBM markedsledende med hulkort-teknologien i 50 år, hvor hulkortene blev brugt til at lagre og optælle data.
Siden lancerede IBM i 1952 en ny teknologi til datalagring, nemlig magnetbåndet.
Virksomheden udviklede også den software og hardware, der muliggjorde månelandingen i 1969 med Apollo-missionerne. IBM fremstillede nemlig den navigationscomputer som en specialbygget version af System/360 mainframe-computeren.
Denne var normalt på størrelse med en kummefryser, men i samarbejde med NASA lykkedes det IBM at nedskalere den til kuffertstørrelse og en vægt på 27 kg, så den kunne medtages i rumkapslerne.
I 1997 slog IBM Deep Blue supercomputeren for første gang en regerende verdensmester i skak. Erfaringerne herfra var med til at skabe nutidens brug af AI.
Adskillige opkøb – også i Danmark
I tidens løb har IBM suppleret sin omsætning via en række opkøb. I 1995 købt IBM således Lotus Development Corporation og Tivoli Systems for sammenlagt 4,2 milliarder dollar.
Andre opkøb tæller Sequent Computer Systems, Informix Software, konsulentforretningen i PricewaterhouseCoopers samt Rational Software Corporation.
I 2004 overtog IBM i Danmark også Mærsk Data og DM Data.
Omlægning og ny vækst
IBM blev med tiden en gigant. I 2010 omsatte IBM for 99,8 milliarder dollar og havde et nettooverskud på næsten 15 milliarder dollar. Der var dengang 426.751 ansatte i IBM på verdensplan.
I 1980’erne favnede IBM over alt inden for IT fra printere til mainframes og var dominerende på flere felter.
Efter en økonomisk krise i 1990erne skilte IBM sig af med pc-forretningen, printere samt store dele af sin hardwareforretning for at fokusere på software og services.
IBM på vej mod fremtiden
I dag har virksomheden betydeligt færre ansatte, men IBM er fortsat blandt verdens absolut førende teknologi- og konsulentvirksomheder.
Mere end 100 års forskning og udvikling har sikret virksomheden en lang række patenter og en virksomhedskultur, hvor fremtiden bygges i dag.
I 2023 omsatte IBM for knap 62 milliarder dollar, tjente 7,5 milliarder dollar efter skat og havde mere end 187.000 ansatte.
Virksomheden fokuserer på integration af teknologier, infrastruktur, software som Red Hat og konsulentydelser inden for digital transformation, og man er blandt verdens førende i udviklingen af kvantecomputere (quantum computing).
IBM er noteret på fondsbørsen i USA og har en markedsværdi ultimo 2024 på mere end 1.500 milliarder danske kroner. Det er selskabets højeste markedsværdi siden 2013.