Walt Disney


Historien om et af amerikansk erhvervslivs største successer starter den 5. december 1901. Her kom Walter Elias Disney til verden i Chicago, Illinois.
Walt  Disney blev en de vigtigste personer i underholdningsbranchen og grundlagde virksomheden Walt Disney Company, der producerede tegnefilm, tegneserier og andre underholdningsprodukter.

Walt Disney var også manden bag forlystelsesparkerne Disneyland og Disney World, og er kendt for nogle af verdens mest populære tegnefilm som Bambi, Dumbo og Snehvide og de syv små dværge.

I 1923 rejste Walt Disney til Hollywood, hvor han sammen sin bror Roy grundlagde et filmstudie i onklens garage. I 1928 skabte han figuren Mickey Mouse og i 1930erne fulgte en stribe af korte tegnefilm, hvor Walt Disney i stigende grad fungerede som idemand og producent, mens han knyttede en række dygtige og kreative tegnere til studierne.

I 1937 producerede han verdens første lange tegnefilm med “Snehvide” og siden fulgte film som Fantasia (1940),  Pinnochio (1940),  Dumbo (1941), Bambi (1942). Askepot ((1950). Alice i eventyrland (1951), Peter Pan (1953), Lady og Vagabonden  (1955), Tornerose (1959), 101 dalmatinere (1961) samt Sværdet i stenen (1965).

I 1950 begyndte Disney-studierne at indspille live-action-film, hvor “Skatteøen” (Treasure Island) var den første, og i 1954 fulgte filmatiseringen af Jules Vernes klassiker En verdensomsejling under havet og i 1964 Mary Poppins, der blandede tegnefilm og live-action-musical til et gigantisk hit. Walt Disney stod i disse år også bag en række anerkendte naturfilm som “Den Levende Ørken” fra 1953 og siden kom også fjernsynsproduktion til.

Walt Disney døde af lungekræft den 15. december 1966 i Burbank, Californien. Rygter om at Walt Disney havde ladet sig nedfryse i håb om genoplivning er ikke korrekt, idet han er begravet på et familiegravsted i Glendale.

Disneys arv

Walt Disney efterlod sig grundstenen til selskabet The Walt Disney Company, der i dag er en af verdens største mediekoncerner. The Walt Disney Company blev oprindeligt etableret den 16. oktober 1923 af Walt og Roy Disney som Disney Brothers Cartoon Studio, og ændrede senere navn til Walt Disney Productions. Selskabet er i dag et af de førende i den amerikanske underholdningsindustri med interesser inden for film, tv, musik, radio, bøger og teater og med nogle af verdens mest kendte figurer som Mickey Mouse og Anders And.

Disney-koncernen omfatter Touchstone Pictures, Walt Disney Studios, tv-kanalerne ABC, Disney Channel og ESPN, og ejer et dusin tema- og forlystelsesparker rundt omkring i verdenen.

Disney selskabet havde haft et mangeårigt samarbejde med 3D animationsselskabet Pixar Studios, som Disney købte i januar 2006. Pixar står bag nogle af verdens mest populære computeranimerede tegnefilm som Toy Story (1995), Toy Story 2, Monsters, Inc., Find Nemo, De Utrolige, Cars, Up og Ratatouille.

I december 2012 foretog Walt Disney Company sit hidtil mest omtalte opkøb da man overtog Lucasfilm Ltd. fra George Lucas og dermed rettighederne til Star Wars filmene, hvor tre nye film er under udarbejdelse.

The Walt Disney Company omsatte i regnskabsåret 2012/13, der sluttede 1. oktober 2013 for 45 milliarder dollar og fik et overskud på 6,1 milliarder dollar. Både omsætning og indtjening satte ny rekord.