Årsløn på 17 milliarder

Kapitalfondene har ofte stået for skud, og de eksorbitante aflønninger kan da også vække undren.

Ifølge The New York Times tjente topchefen John Paulson fra kapitalfonden Paulson & Company ikke mindre end 3,7 milliarder dollar i 2007. Det svarer til knap 17,4 milliarder danske kroner selv med den nuværende lave dollarkurs.

Det var ellers midt i en tid med  kreditkrise og aktiekursfald, men ikke destom mindrede eksploderede årslønningerne for topcheferne i visse kapitalfonde.

Regner man checken om til en timeløn er beløbet på 1,9 millioner kroner i timen – året rundt.

Det er den formentligt højeste årslån i Wall Streets historie, og indtjeningen kom netop ved at spekulere i blandt andet den amerikanske boligkrise. Hvor der er tab for nogle, er der nemlig gevinst for andre.

Dermed har amerikanske boligejeres fallit, de stærkt stigende råvarepriser og olieprisernes himmelflugt også haft en positiv effekt på visse kapitalfonde. Så dårlige tider på finansmarkederne kan sagtens være gode tider for nogle.

John Paulson etablerede to kapitalfonde med fokus på kreditmarkederne, og af disse gav den ene et afkast på 590 procent i 2007, mens den anden fond måtte nøjes med et afkast på 353 procent.

Også den kendte milliardær George Soros kunne udskrive en pæn lønseddel for 2007. Soros fik den næststørste årsløn på omkring 13,5 milliarder kroner for sit arbejde i kapitalfonden Quantum.

George Soros, der blev kendt som manden, der i 1992 bragte det engelske pund til fald, havde egentligt pensioneret sig selv, men mener at finansmarkederne er blevet superboble, der er ved at briste.

Derfor trådte han ind i selskabet igen og ændrede i sidste øjeblik en lang række spekulationsforretninger i sin Quantum-fond med stor fortjeneste.

Dermed har kapitalfondene bevist, at der kan tjenes masser af penge både i op- og nedgangstider på kapitalmarkederne.