George Lucas

“Vi tror ikke på dit manuskript, så vi vil kun finansiere det, hvis du giver afkald på dit honorar som instruktør. Til gengæld kan du få 40 procent af filmens indtjening samt retten til merchandise. Filmen bliver alligevel et flop.”

Sådan omtrent lød beskeden til den unge, håbefulde instruktør fra det sidste hollywood-filmselskab der endnu ikke havde takket nej til hans film.

Selskabet var Twentieth Century Fox, instruktøren George Lucas og filmen Star Wars  og resten er som man siger det filmhistorie.

In a galaxy far far away …
Hvem har ikke forventningsfyldt slæbt cola, popcorn og slik med til biografsædet for at lade lyset dæmpe og biograflærredet åbenbare det nyeste afsnit i historien om Star Wars?

De hældende rulletekster til den første Star Wars i 1977 indledte verdens største filmsucces. Sig navnet George Lucas, og du har samtidig sagt navnet på verdens rigeste filmskaber, der åbenbarede et helt nyt univers for biografgængerne. Ifølge magasinet Forbes årlige liste er George Lucas med en formue på 3,9 milliarder dollar – godt 20 milliarder kroner – verdens rigeste filmmand.

George Walton Lucas Jr. blev født 14. maj 1944 og få har sat samme fingeraftryk på biografhistorien som denne manuskriptforfatter, instruktør og filmproducer. Under sit ophold på University of Southern Californias filmskole lavede han forskellige kortfilm og senere science-fictionen filmen THX 1138.

Derpå vandt han biografgængernes gunst med ungdomsfilmen og kultklassikeren American Grafitti, men det var det næste projekt, der for alvor sikrede ham plads i biografernes sale.

George Lucas havde en vision og havde i flere år skrevet filmmanuskriptet til Star Wars, og han etablerede selskabet Industrial Light & Magic (ILM), der skulle skabe filmens special effects.

Utallige filmselskaber afviste hans projekt, og det blev Twentieth Century Fox, der gav ham chancen. Det skete dog først da George Lucas havde givet afkald på sit instruktørhonorar mod til gengæld at få 40 procent af filmens indtjening samt retten til al merchandise. Ingen filmchefer tillagde disse rettigheder nogen værdi, og George Luxas havde dermed gjort sit livs bedste handel.

Star Wars sagaen
Målt alene i salg er den mest indtjenende af de seks film The phantom Menace fra 1999, der indspillede $924 millioner globalt. Her har den oprindelige Star Wars fra 1977 “kun” indspillet $755 millioner.

Justerer man disse tal for inflationen i billetpriserne siden premieren har den originale Star Wars dog indspillet 1.172.026.900 alene i USA målt i nutidsdollar. Med den nuværende billetpris svarer det til 178 millioner solgte billetter til den første film i Star Wars sagaen.

Den oprindelige Star Wars film slog ikke blot alle hidtidige box office rekorder da den blev udgivet, men modtog også syv Oscar-statuetter.

Star Wars sagaen

Premiere Titel

USA

Globalt
1977 Star Wars

$461 mio.

$775 mio.
1980 The Empire Strikes Back

$290 mio.

$538 mio.
1983 Return of the Jedi

$309 mio.

$475 mio.
1999 Star Wars: Episode I – The Phantom Menace

$431 mio.

$924 mio.
2002 Star Wars: Episode II – Attack of the Clones

$311 mio.

$694 mio.
2005 Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith

$380 mio.

$850 mio.

Kilde: BoxOfficeMojo.com

Indiana Jones
Formuen blev grundlagt med Star Wars-filmene. George Lucas har siden produceret en række film som tegnefilmen The Land Before Time og eventyrfilmen Willow, men det blev især Indiana Jones filmene om den piskesvingende arkæolog, der har begejstreret biografpublikum over hele verden.

Indiana Jones blev til i samarbejde med George Lucas´ mangeårige ven, Steven Spielberg, der sad i instruktørstolen på alle tre film. Efter en pause på 19 år fik den fjerde film i Indiana Jones serien premiere i sommeren 2008. Til trods for meget blandte kritik blev filmen atter en blockbuster-succes for makkerparret.

George Lucas arbejder i øjeblikket på at omskabe Star Wars til en TV-serie i 100 afsnit. Der er ingen umiddelbare planer om at lave flere spillefilm om Star Wars, men George Lucas har dog indrømmet, at han på et tidspunkt gerne vil lave Star Wars 7, 8 og 9.

Indtil da kan biografgængerne og de trofaste fans kun læne sig tilbage i sæderne og drømme sig ud i “a galaxy far far away …”