Vinbaren og skatkammeret

Kjær & Sommerfeldt har handlet med vine siden 1875, og kan bryste sig af både forretning, vinbar og ikke mindst et skatkammer med nogle af Danmarks fineste og dyreste vine. Ejerskabet af har været omskifteligt, men i dag er Københavns ældste vinhandel tilbage på danske hænder.

“Firmaet er ikke blot vin, men først og fremmest mennesker – de mennesker, som gennem deres ansættelse har givet virksomheden den ånd og den livskraft, der vitaliserer Kjær & Sommerfeldt.”

Sådan sagde direktør Mads Stensgaard i den officielle historiebog om Kjær & Sommerfeldt. I serien af portrætter af de største danske vinvirksomheder er vi nemlig kommet til en af de ældste aktører, idet Kjær & Sommerfeldt begyndte at handle med vin helt tilbage i 1875.

Lige siden har visionen været at drive en virksomhed, hvor sjæl og nærvær går hånd i hånd med moderne virksomhedsledelse. Gennem årene har Kjær & Sommerfeldt gennemgået mange forandringer, både i sortiment og i ejerforhold, hvor man startede som familieejet virksomhed, derefter indgik som en lille del i store udenlandske koncerner og nu igen er på danske hænder, idet ledelse og medarbejderne ejer virksomheden.

Handel med vin

Historien om Kjær & Sommerfeldt er fortællingen om Gl. Mønt, butikken og vinbaren. Den 8. april 1875 blev de tre fængslede socialistledere Pio, Brix og Geleff benådet og løsladt fra Statsfængslet i Vridsløselille efter næsten to års fængsel. Samme år blev whiskeydestilleriet Jack Daniels grundlagt og kronemønten tages i brug i Danmark. Formelt var det nye møntsystem indført ved lov i 1873, men den blev i praksis taget i brug den 1. januar 1875, hvor kronen afløste rigsdaleren. Værdien af 1 daler blev sat til 2 kroner, mens mark og skilling blev til ører. Og så var det i 1875, at C. C Kjær og Wilhelm Ferdinand Sommerfeldt stiftede firmaet Kjær & Sommerfeldt.

Allerede i 1869 var den unge prokurist, C. C Kjær, begyndt at importere vin og sælger flaskerne til bekendte fra Børsen. Seks år senere gik han sammen med kollegaen Wilhelm Ferdinand Sommerfeldt og stiftede altså Kjær & Sommerfelt, der blev en hurtigt ekspanderende forretning på Christianshavn. Ifølge den officielle virksomhedshistorie, der er skrevet af Niels Ehler, var der i 1860erne tæt på 50 vinhandlere i det gamle København, der havde omkring 155.000 indbyggere. Vinpriserne i 1800-tallet var høje, idet en flaske god Médoc kunne fås for cirka 40 skilling, hvad der svarede til en arbejdsmands dagløn. Hvis man var til champagne, måtte man ryste op med hele to rigsdaler, og den slags var kun for de velbjærgede. Helt galt var det, hvis man købte sød hvidvin, da en flaske rhinskvin til dessertbrug på senthøstede druer kunne koste over ti rigsdaler.

vinflasker3

Fra starten var Kjær & Sommerfeldt specialiseret i de bedste Bordeauxvine, og de næste årtier voksede forretningen med ekspresfart. Omsætningen steg støt og lagerplads var konstant en mangelvare for de to driftige iværksættere. I 1925 erhvervede man en tidligere telegrafstation på Gammel Mønt. Gaden i det indre København har sit navn efter den tidligere møntproduktion på pladsen. Kort før år 1500 begyndte man at slå de første mønter i København i den tidligere Vingården, som så blev til Møntergården, og i kældrene under Magasin du Nord findes i øvrigt stadig de hvælvede rum, hvor mønterne blev slået.

Ind i vinbaren

I lokalerne på Gammel Mønt fik Kjær & Sommerfeldt omsider den lagerplads, de havde ønsket sig. Her var plads til hundredtusindvis af flasker, og dermed så en helt ny vinhandel dagens lys. Traditionerne er fastholdt, og Kjær & Sommerfeldts oprindelige butik fremstår stort set uforandret siden 1928.

Når man træder ind i vinhandlen vil man i det første rum være i de originale omgivelser, helt som det så ud i 1928 da forretningen åbnede. Går man ned af trappen finder man det, der helt frem til 1975 var Kjær & Sommerfeldts fadkælder. Dengang fik man ikke vine hjem på flasker, men i store fade og det var så vinkyperens fornemmeste job at passe, sammenstikke, aftappe og etikettere vinene. Denne etage er nu en del af vinhandlen, hvor man finder de klassificerede Bordeaux og Bourgogne vine.

Butikkens tidligere tobaksrum med front mod gaden blev i 2010 istandsat og omformet til en smuk vinbar. Her er det tidligere cigarudsalg nu erstattet af en vinbar, hvor man kan vælge mellem mere end 800 forskellige flasker vin, og nyde vinene i de smukke lokaler. Vinbaren er indrettet med Kjær & Sommerfeldts egne effekter, der giver et historisk vingesus. I vinbaren serveres altid omkring 20 forskellige vine på glas, og en vin fra hylden koster almindelig butikspris samt propgebyr på 100 kroner for så at nyde vinen i vinbaren.

Skatkammeret

På Rosenborg findes et skatkammer, der rummer nogle af kongerigets fineste og mest uvurderlige kunstskatte. Hos Kjær & Sommerfeldt har man også et skatkammer, der er et særligt område i butikken, der er helliget sortimentet af Fine Wine – de allerbedste vine. I de første mange år var det primært de klassificerede slotte fra Bordeaux, som faldt i den kategori. En del af dette sortiment af Fine Wine ligger i skatkammeret på Gammel Mønt, hvor man har optimale opbevaringsforhold med hensyn til temperatur, luftfugtighed og lys. Vinene i skatkammeret ligger i kommission fra private samlere og består hovedsageligt af klassificerede Bordeauxvine, men der findes også sjældne vine fra Bourgogne og Rhône og andre distrikter.

I skatkammeret kan kunderne gøre unikke køb af store vine i ældre årgange. Her er masser af vine fra Margaux, Graves, Pauillac, Saint-Julien og Saint-Estèphe. Man kan blandt meget andet erhverve sig en Chateau Cheval Blanc 1961 fra Saint-Émilion til 18.995 kroner for en flaske, mens en Chateau Latour 1982 blot koster 10.995 kroner at nyde. Man kan også investere i en Chateau Petrus, Pomerol årgang 1972 til 8.250 kroner og har man ”kun” 7.995 kroner må man ”nøjes” med at lægge en 1955 Chateau Haut-Brion fra Graves i indkøbskurven. Blot skal man erindre, at skatkammervinene kun sælges kontant og “købt som beset”, hvorfor vinen ikke kan byttes eller tages retur ved eventuel fejl.

Skatkammeret genåbnede med stor succes i 2009, og i sommeren 2012 blev området ved Skatkammeret udvidet, så man også her har mulighed for at sidde og nyde atmosfæren i den historiske butik med et godt glas vin. I Kjær & Sommerfeldts sortiment af Fine Wine har man også vine fra unikke leverandører, der sælger deres bedste vine eksklusivt via Kjær & Sommerfeldt i Danmark. Endvidere findes klassificerede Bordeaux og andre udvalgte kultvine, som er på det åbne marked og oftest købes En Primeur.

Odense, Sverige og Frankrig

Med kun syv års mellemrum døde de to stiftere – Wilhelm Ferdinand Sommerfeldt i 1890 og Charles Christian Kjær i 1897. Sønnen Erik Kjær overtog ledelsen, og stod i spidsen for virksomheden helt frem til sin død i 1957.

I 1973 skete der en afgørende ændring af ejerforholdet. Efter næsten 100 år i familie-eje blev Kjær & Sommerfeldt overtaget af Vingaarden A/S i Odense. Dette ejerskab vedblev i næsten 30 år, men i 2001 blev Vingaarden A/S selv overtaget af den svenske koncern V&S Group, hvorved den danske vinhandel kom på svenske hænder.

Heller ikke dette varede dog ved. I 2008 blev V&S Group solgt til franske Pernod Ricard, og i den forbindelse besluttede Pernod Ricard at frasælge Kjær & Sommerfeldt. Det blev anledningen til, at den siddende direktør Mads Stensgaard sammen med to eksterne investorer, Henrik Pedersen og Niels Boel Sørensen, samt en række ledende medarbejdere købte Kjær & Sommerfeldt i oktober 2008. Siden da har Kjær & Sommerfeldt været på danske hænder.

Kjær & Sommerfeldt er Kongelig Hofleverandør og tillige Københavns ældste vinhandel med 130 års erfaring. Udover vinhandelen i København har man også udsalg i Aarhus, og dertil er man en af landets mest betydningsfulde leverandører med mere end 1.200 erhvervsvirksomheder og 1.500 hoteller, restauranter og caféer på kundelisten.

Fra starten var Kjær & Sommerfeldt specialiseret i Bordeauxvine gennem partnerskaber med førende producenter. Gennem årene har porteføljen udviklet sig, og leverandørlisten rummer i dag mere end 45 partnere fra hele verden. Virksomheden tilstræber et sortiment, der afspejler kundernes behov og tidens trends. Det kræver tæt samarbejde med internationale og kendte vinhuse kombineret med mere specialiserede vine fra mindre områder. Derfor rummer Kjær & Sommerfeldt et bredt udvalg af vine, der både kan tilfredsstille den kræsne specialist og den almene forbruger. Udgangspunktet er i begge tilfælde at sælge en vin, der indfrier forventninger til forholdet mellem kvalitet og pris.

Regnskabstallene

Det kan være svært at tjene penge blandt den danske vinbranches overkapacitet af importører, og hvor vinhylderne i den ubetinget største salgskanal – supermarkederne – kun erobres med skarpe slagtilbud og lave priser. Ved at satse på vine i den øvrige ende af skalaen og ikke mindst HORECA-segmentet har Kjær & Sommerfeldt tilsyneladende løst denne gordiske knude.

Ifølge årsregnskabet for 2014, der blev frigivet i april 2015, har virksomheden i de seneste år øget sin bruttofortjeneste markant fra 22,3 millioner kroner i 2011 til 30,6 millioner i 2014. Det svarer til en fremgang på godt 36 procent, og på trods af svære markedsvilkår generelt, vurderer ledelsen, at den fokuserede strategi har hjulpet til at kapre markedsandele.

Samtidig er årets overskud mere end tredoblet i samme periode fra 1,7 millioner kroner efter skat i 2011 til et overskud på 5,8 millioner kroner efter skat i 2014. Selskabet har i de seneste 4 regnskabsår haft et overskud på salget af vin på næsten 15 millioner kroner efter skat og egenkapitalen nærmer sig hastigt 30 millioner kroner.

Der kan altså godt tjenes gode penge på gode vine, ikke mindst når det sker med udgangspunkt i 130 års historie og fra hjertet i virksomheden: butikken, vinbaren og skatkammeret på Gammel Mønt, der gennem tiderne har haft besøg af både royale og kendte kunder samt nogle af verdens mest respekterede vinhuse.